Cremet skøn karamel

Saltkaramel, der rigtig er cremet og med et pift af saltkaramel, er sammen med pebermynte mit yndlings fyld. De to ting bliver altid lavet, når jeg laver fyldt chokolade.

Jeg skifter lidt mellem to forskellige opskrifter.
I dag får I den jeg sidst brugte 🙂

120 g. fløde
1/2 vaniljestang
40 g. glukosesirup
80 g. sukker
20 g. blød smør
Lidt god salt

Start med at veje alt af, så det er klar. Der er ikke tid til det midt i det hele 🙂
Varm fløden med vaniljestang/vaniljefrø til kogepunktet i en lille gryde, og sæt til side.
I en 3-4 liters gryde varmes glukosesiruppen op.
Herefter tilsættes sukkeret lidt af gangen. Sukkeret tilsættes langsomt, for at sikre temperaturen i gryden ikke falder for meget, og sukkeret klumper. Når det tilsatte sukker er smeltet tilsættes mere.
Mens sukkeret smelter røres roligt i gryden.
Når alt sukkeret er tilsat røres roligt, indtil sukkeret er karamelliseret og skøn lysebrun. Nu tilsættes fløden langsomt, og lidt af gangen. Pas på: Tilsætter du alt fløden for hurtigt vil det bruse voldsomt op!
Herefter koges massen til den når 110 grader, hvorefter den tages af varmen og køler ned.

Når karamellen når 33 grader tilsættes smørret, evt med en stavblender.
Herefter tilsættes saltet.

Hvis massen skiller skyldes det for stor temperaturforskel på smør og karamel – men frygt ej, varm det hele til kogepunktet og rør godt, så går det fint. Konsistensen bliver lidt anderledes, men hey, det er stadig karamel og derfor godt 🙂

Karamellen hældes i chokoladeforme, når den er blevet kølig, og efter den har sat sig natten over på køkkenbordet lukkes chokoladeskallerne.
Den holder mindst 4 uger, muligvis længere. Den har endnu ikke overlevet lang tid i mit hus 😉

På billederne er karamellen støbt i mælkechokolade, men den er også skøn med mørk chokolade.
Farverne på skallerne er hvid og mørk farvet kakaosmør, jeg har skrevet lidt mere om her, og så skal jeg nok komme med en længere forklaring senere.

20161024_0744071
Karamel med hakkede hasselnødder 😍

 

 

 

6 comments

  1. Hej. Dejlig side du har Jeg har lige et spørgsmål. Når fyldet skal sætte sig er det i køleskabet eller på køkkenbordet?

    1. Hej Amalie. Det kan du godt, men det bliver temmelig fast, og er ikke nær så nemt at fylde i formen, som nylavet.
      Jeg varmer fyld, der er blevet fast, ved at have det i lommen lidt timer, så jeg stadig kan få en jævnt lag i skallerne Og lader det stadig sætte sig ordentligt i skallerne for god holdbarhed.

Skriv et svar til Mie (chokoleg.dk) Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *