At lave skaller i en chokoladeform

Efterhånden kan vi købe chokoladeforme mange steder – Netto, Lidl og mange andre kæder sælger bløde chokoladeforme, mens Mette Blomsterbergs faste polycarbonate forme sælges i fx. Kop og kande.

OBS: Dette indlæg indeholder affiliate links, der giver mig kommission, hvis du køber noget. Jeg linker kun til foretrukne webshops og produkter jeg selv bruger. Hvis  du køber noget gennem et affiliate link, støtter du mit side uden at det koster dig noget. .

Jeg bruger i dag kun polycarbonat forme – primært fra Chocolate World.
Du kan købe forme fra Chocolate World på fx bagetid.dk.
Ønsker du istedet de billigere silikoneforme kan de blandt andet købes på kforkage.dk

Fordelen ved de hårde forme er at de er nemmere at arbejde med, nemmere at håndterer med en hånd, og chokoladen bliver rigtig flot. Ulempen er dog, at chokoladen ikke kommer ud, hvis den ikke er tempereret rigtigt.

Jeg startede med bløde silikoneforme, og det er absolut muligt. Bortset fra det midterste hjerte er al chokoladen på dette billede lavet i bløde forme.

dsc_0973

Den tempererede chokolade hældes i formen, hvorefter formen rystes / bankes grundig for at forhindre lufthuller i chokoladen. Jeg holder som regel i det ene hjørne på formen, og ryster den grundigt mod mit bord. Man kan her se luftbobler stige til vejrs i chokoladen.

Hæld derefter chokoladen ud – gerne direkte tilbage i din skål og ryst / bank igen formen grundigt, for at sikre tynde skaller. Brug en paletkniv, eller lign til at skrabe formen ren for chokolade.

Herefter lægger jeg formen på hovedet i ca. 5 minutter på køkkenbordet. Herefter skraber jeg igen formen, inden den kommes i køleskab i ca. 10 minutter eller til jeg gennem den gennemsigtige polycarbonatform kan se en eller flere stykker har løsnet sig – det er meget tydeligt, at stykket bliver “tåget” at se på.
Når chokoladen er begyndt at trække sig sammen tager jeg den ud af køleskabet, og lægger på køkkenbordet indtil jeg er klar til at fylde den.

Fyld formen med dit valgte fyld op til 3-4 mm fra kanten. Lad fyldet sætte sig, og afslut herefter med tempereret chokolade, og skrab formen ren igen med en paletkniv. Lad chokoladen sætte sig, og slå dine chokolader ud 🙂

6 comments

 1. Når du har givet dine skaller det sidste låg, hvor længe skal de så være på køl?

  1. Hej John
   Du behøver faktisk ikke at sætte dem på køl, når du har lukket dem. Men det går selvfølgelig hurtige
   Jeg ville bare give dem 5 minutter, og se om chokoladen så havde sat sig

 2. Jeg oplever ikke altid, at chokoladerne løsner sig helt, selvom jeg er sikker på, at chokoladen er tempereret ordenligt. Kan det være fordi jeg fylder dem for hurtigt? At formene ikke er pudset godt nok? Eller er jeg blot for utålmodig?

  1. Hej Anita. Det kan ske, jeg har nogen gange en enkelt i en form der må i køleskabet for at komme ud Ved desværre ikke hvorfor.
   Jeg fylder først, når jeg kan se at de er godt i gang med at løsne sig. Chokolade trækker sig sammen over det næste døgn efter det er tempereret, så utålmodighed kan også være lidt en årsag. Og så temperatur. Jeg vil helst ikke sætte mine chokolade i køleskabet, men sidste år lavede jeg chokolade i et 15 grader koldt rum, og aldrig har de været så flotte og kommet så nemt ud!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *