Ganache

En ganache er mange ting, men oftes med udgangspunkt i fløde og chokolade.

Vær opmærksom, hvis I googler opskrifter at ganache også kan være kagefyld – og det er ikke samme metoder og opskrifter som til fyldt chokolade.

Til fyldt chokolade er der desuden to vigtige forskelle man også skal være opmærksom på – skal fyldet i skaller eller skal det kunne skæres ud og dyppes i chokolade derefter. Fyldet til skaller skal være væsentligt blødere end det fyld der skal holde formen.
Bemærk i alle opskrifter vil mængden af chokolade ændre sig, hvis man ændrer kakaoprocent.

Til skaller er min grundopskrift følgende:

80 ml fløde
15 g. honning eller glukosesirup
15 g. blødt smør
100 g. hakket mørk chokolade (ca. 60 %) eller
110 g. hakket mælkechokolade (ca. 40 %) eller
160 g. hakket hvid chokolade (ca. 35 %)

Fløde opvarmes med honning eller glukosesirup til kogepunktet, og hældes derefter over den hakkede chokolade. Nogle hælder fløden i 2-3 dele, men jeg hælder altid alt fløden over på en gang.
Herefter venter jeg i et par minutter, før jeg roligt med en lille spartel rører i midten af massen. Bliv ved med cirkulærer bevægelser i midten af skålen, indtil du kan se ganachen begynder at samle sig. Herefter gør du cirkelbevægelsen større, så du får hele skålen rørt sammen.
Tilsæt herefter smørret og rør igen massen homogen. Her kan du evt bruge en stavblender, men vær opmærksom på ikke at piske luft ind i din ganache – det vil forringe holdbarheden af din fyldte chokolade.

For at forlænge holdbarheden på mine chokolader laver jeg altid ganachen sætte sig natten over i kølig stuetemperatur, inden jeg lukker skallen. Så holder chokoladerne sig friske i 3-4 uger, hvis alm. god køkkenhygiejne er overholdt og skallen er korrekt lavet, uden lufthuller i.

Denne helt simple ganache smager godt, men den kan gøres endnu bedre med tilsætning af smag – føl med, og få nogle af mine yndlings opskrifter 🙂

dsc_9169
En fin blank ganache af hvid chokolade

23 comments

 1. Hej søde Mie.
  Tillykke med din chokoladeblog.
  Jeg glæder mig til at følge med i din virtuelle chokoladeverden samt også at lege med chokolade, farver, ganache og anden fyld sammen med dig i den fysiske verden .
  Mange chokoladehilsner
  Dorte Gerlif

  1. Tusind tak
   Man tilføjer smage på forskellige måder. Fx kan du se at jeg tilføjer pebermynteolie uden opskriften til pebermynte. Men man kan fx også koge fløden med chili eller kaffe, fløden tager smag fra det man koger det med 🙂
   Der kommer flere opskrifter snart, men ellers kan du sagtens prøve sig frem med disse som grundlag

 2. Hej
  Kan man undlade at komme smør i… eller bliver der ikke godt uden… har er andet sted set en opskrift på pepermyntefyld og den eneste forskel på jeres opskrifter er smører. .så jeg tænkte på hvad der sker hvis man undlader… bliver det meget tyndt uden eller hvordan…..
  Du har bare noget flot chokolade … og nogen super gode beskrivelser…

  1. Hej Anne 🙂
   Tusind tak for rosen!

   Du kan sagtens udelade smørret. Smørret er med, for at give en lidt blødere fornemmelse, og er med til at forlænge holdbarheden, men du kan sagtens lave ganache uden 🙂
   God fornøjelse! Håber det bliver godt 🙂
   Mie

 3. Hejsa.
  Kan man godt lave det dagen inde det skal bruges og fx opbevare det i en sprøjtepose så det er klar til brug. Eller bliver det hård så man ikke kan sprøjte det ud af posen ?

  Tak for de super gode opskrifter og inspiration
  Mvh Kia

  1. Hej Kia.
   Du kan godt lave det dagen inden. Så vil jeg anbefale dig, at opbevare ganachen natten over i en skål, så det kan sætte sig ensartet. Det bliver hårdere, og vil ikke længere være helt flydende, men du kan evt varme det let, ved at fylde i en pose, og have posen i lommen en halv times tid

  1. Hej Jane
   Det mørke og mælken svarer ca til en form, mens den hvide er lidt mere, måske 1,5 form.
   Men det kommer an på hvilken form du har. Jeg har forme det bruger dobbelt så meget fyld, som andre forme

 4. Hej.
  Kan du forklare, hvordan/hvorfor det forlænger holdbarheden at lade ganachen stå ved stuetemperatur natten over? Og også det med smørret, der også forlænger holdbarheden? Er førstnævnte pga. fordampning af frit vand? Tak på forhånd 🙂
  Mvh Christina

  1. Hej Christina. Jeg kender ikke helt baggrunden, men de gør sådan i alle mine kloge lærebøger Chokolade sætter sig / trækker sig sammen over længere tid, når det er tempereret og ganachen bliver meget mere fast over natten. Hvis man ikke lader den sætter sig, og lukker med det samme vil den skabe vacuum i chokoladen og muligvis trække luft ind.
   Smøret sænker det aktive vandindhold.
   Venlig hilsen Mie

   1. Hej Mie
    Tusind tak for hurtigt svar :-). Er der nogle af dine bøger, du vil anbefale? Jeg kunne godt tænke mig at dykke lidt mere ned i noget teori.
    Mange hilsener fra Christina og tak igen!

    1. Hej Christina
     Det var så lidt
     Jeg er helt vild med Chocolates and confections af Peter Greweling! Virkelig god bog! Fine Chocolates af Jean-Pierre Wybauw er også rigtig god. Begge er lærebøger, så der er selvfølgelig en masse opskrifter, men også meget teori

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *